dilluns, 22 de juny del 2009

El 'basketmercato' també es mou



El ‘calciomercato’ és el gran protagonista de les portades i els programes esportius des que va acabar la temporada futbolística, fa poc més de tres setmanes. Però el mercat del bàsquet també està en plena efervescència, i no només pel que fa a la Lliga ACB, sino a tota Europa.

A través del Facebook, un grup de periodistes esportius, al capdavant del qual està el malagueny Paco Rengel, hem format una xarxa per compartir informació sobre fitxatges. Cadascú aporta les notícies, filtracions de primera mà o rumors de que disposa, i entre tots ens posem al dia de com estan les coses amb vista a la pròxima temporada.

Gràcies a aquesta xarxa privada, vam saber abans que ningú que Pete Mickeal ho té pràcticament fet amb el Barça, o que Boniface N’dong serà el substitut de Dan Santiago si l’Unicaja no iguala la oferta amb el dret de tempteig (N’Dong demana 1’6 milions per temporada). També sabem que el serbi Novica Velickovic, un dels millors jugadors joves d’Europa, jugarà al Madrid d’Ettore Messina, i que Mumbrú podria canviar la capital espanyola per Màlaga o Bilbao. Sabem que el Manresa negocia l’arribada de tres jugadors: l’escolta letó Armands Skele (Barons Riga), Nihad Dedovic, una de les perles del planter blaugrana, i l’aler-pívot del Plus Pujol Lleida Marcus Vinicius. Sabem que el Tau té lligat l’israelià Lior Eliyahu i podria incorporar Marcelinho Huertas per substituir Prigioni, que no vol seguir a Vitòria. Si no és el brasiler, el català Albert Oliver podria ser el nou base del Tau, tot i que també té una oferta de l’Estudiantes. Pel que fa a la Penya, Thomas Kelati, descartat per l’Unicaja, interessa els verd-i-negres.

A la resta d’Europa, sembla que els clubs russos, grans animadors del mercat la temporada passada, seran més notícia per les baixes que per les altes aquest estiu. La crisi afecta el ruble i els salaris estratosfèrics que van convèncer algunes estrelles per jugar sota zero. El CSKA de Moscou, que ja ha incorporat Ievgeni Paixutin per substituir Messina, haurà de fitxar molt si es confirmen les sortides de Terence Morris, Nicos Zisis i Zoran Planinic. Tots tres volen canviar d’aires. A un altre equip de Moscou, el Dinamo, també se li gira feina. Ja li van volar Nachbar, Pargo, McDonald i Chase, i ara Javtokas i Lavrinovic busquen equip. Aquest últim interessa al Maccabi i al Barça, que ja va intentar incorporar-lo la temporada passada. Més coses. Carlos Delfino, el jugador millor pagat d’Europa (6 milions d’euros l’any), s’ha cansat del Khimki i vol tornar a l’NBA, mentre que Jorge Garbajosa no veuria amb mals ulls una oferta de l’ACB, tot i que, ni de lluny, li pagarien el mateix que a Rússia.

A Turquia destaca l’arribada a l’Efes Pilsen d’Igor Rakocevic, que serà el nou referent anotador del conjunt d’Istambul. Milan Gurovic, actualment al Galatasaray, espera una trucada d’Svetislav Pesic per tornar a l’Estrella Roja, una trucada que és difícil que es produeixi perquè Pesic no té molt clara la idea de continuar a Belgrad.

A Grècia, poc moviment, per ara. El Panathinaikos, la versió basquetbolística del Barça del triplet, ha fitxat dos bases: l’extraordinari Milenko Tepic, del Partizan, i el nord-americà d’origen grec Nick Calathes, que apuntava a primera ronda del draft però ha preferit els 1,1 milions d'euros anuals que li ofereix el PAO. Confirmats aquests dos PG’s, els verds continuen intentant la renovació de ‘Saras’, que pot ser una de les joies del mercat. Una joia, això sí, a l’abast de ben pocs, ja que cobra més de 4 milions d’euros per temporada. Pel que fa al màxim rival dels campions d’Europa, sembla que a l’Olympiakos hi haurà èxode: Printezis, Childress, Schortsianitis, Greer i Halperin són més fora que dins. Veurem que passa en les pròximes setmanes.

2 comentaris:

  1. Pete Mickeal y Boniface N’dong...esto suena muy bien, pero que muy bien...

    ResponElimina
  2. Caram, això sí que és una actualització del sistema...
    El nou Barça fa molt bona patxoca. Veurem les reconstruccions del Tau i del Madrid, que sembla que s'hi posarà a fons.
    Bon recull!

    ResponElimina